Quantcast
NI Maschine & Focusrite Saffire Pro 40 w/ PT 10 Latency Issue - Gearspace.com
The No.1 Website for Pro Audio
NI Maschine & Focusrite Saffire Pro 40 w/ PT 10 Latency Issue
Old 29th January 2013
  #1
Here for the gear
 
🎧 5 years
NI Maschine & Focusrite Saffire Pro 40 w/ PT 10 Latency Issue

Hey everyone, in serious need of help/direction/guidance here..

I'll start off by saying my budget is about 600 to 640 bucks.

Now on to my dilemma, i'm looking to pickup a better interface or set of mic pre amps and or mic pre amps/interface etc..

Initially i going to by the golden age project pre73 for that classic neve 1073 emulation, of course its just 350 for only one pre amp..

But in my scanning of guitar centers website i saw the focusrite saffire pro 40, i jumped on it and went and impulse bought that thing..

I just hooked it up, got everything routed into pro tools using the mix software (i updated to the latest version including drivers as well) then i opened up a session set the saffire as my playback engine..i set the sample count to 256 samples..

My laptop is an i7 macbook with 16 gigs of ram, 1 tb hard drive and im running pro tools 10.3.2 - processor speed is 2.2 ghz

I was using a mbox 2 mini prior to using this saffire interface system.

Everything works okay except for one big thing, i tend to use native instruments maschine to do all my drums for my music tracks and then i usually bus it in to pro tools once i have everything programmed and quantized properly.

Well, when i used the mbox if changed my samples to 256 and loaded the maschine software via rtas plugin i would be able to play my drums and have zero latency playback - with the saffire i'm noticing that i major latency issues and no matter what i change my samples setting too in pro tools i still have the same latency issue..

That seems to be my only problem, i like the interface so far but if i cant make this thing work properly, ill need to take it back and find something that will work, is there anyone on here that uses maschine and pro tools or maybe pro tools and the saffire pro 40 and might know how i can solve this problem?

Technically i would think that since im running firewire and not usb 2.0 that i would experience even less latency problems, i use midi for my music most of the time, but occasionally i do some recording..

Please help with gear suggestions, recommendations or maybe advice for fixing my current setup?

Thanks guys !!

- mike
📝 Reply

Similar Threads

Thread / Thread Starter Replies / Views Last Post
replies: 55 views: 30656
Avatar for IM WHO YOU THINK
IM WHO YOU THINK 13th October 2020
replies: 50 views: 45782
Avatar for anilnc
anilnc 23rd June 2011
replies: 2376 views: 404352
Avatar for didier.brest
didier.brest 1 day ago
replies: 1296 views: 178632
Avatar for heraldo_jones
heraldo_jones 1st February 2016
Topic:
Post Reply

Welcome to the Gearspace Pro Audio Community!

Registration benefits include:
  • The ability to reply to and create new discussions
  • Access to members-only giveaways & competitions
  • Interact with VIP industry experts in our guest Q&As
  • Access to members-only sub forum discussions
  • Access to members-only Chat Room
  • Get INSTANT ACCESS to the world's best private pro audio Classifieds for only USD $20/year
  • Promote your eBay auctions and Reverb.com listings for free
  • Remove this message!
You need an account to post a reply. Create a username and password below and an account will be created and your post entered.


 
 
Slide to join now Processing…

Forum Jump
Forum Jump