The No.1 Website for Pro Audio
Yamaha n Series
Old 7th June 2022 | Show parent
  #4621
Registered User
 
🎧 5 years
problems with...?

Hi. I am running my N12 with my old desktop PC, Windows 8.1, Cubase 10, and everything works like a charm.

However, I have bought another and newer PC which runs Windows 8.1 Pro, and also Cubase 10. It has three firewire ports that I have equipped with cards with TI chipsets. The firewire ports work fine with my TC Powercore and my SSL Duende Mini's - but for some reason I get a "broken" audio stream when I use my N12 as audio interface (the audio has pauses or breaks every half second approximately).

The PC says that the N12 is working as it should. It is connected and recognized. But for some reason the audio has this constant "on/off" thing going on that makes it unusable.

Both these PC's have four cores. The old PC runs with 16 Gb of RAM. The newer PC runs with 32 Gb of RAM.

All firewire ports work with the TC Powercore and the SSL Duende Mini and I have done all the usual tweaks and used the utility tool from the Yamaha driver package "Tools for N12" to optimize the system as suggested by Yamaha.

The systems also runs completely fine with my Steinberg CI2 usb audio interface.

Would any of you have any idea what could cause the problem? It seems strange that I should have these problems with the same OS and general setup as my old setup. What could be different and cause this problem - what have I overlooked??

Thanks in advance for any suggestions. I would hate to loose my N12.

Cheers.
Old 8th June 2022 | Show parent
  #4622
Gear Nut
 
🎧 10 years
Quote:
Originally Posted by Cyberjoe1962 ➡️
Hi. I am running my N12 with my old desktop PC, Windows 8.1, Cubase 10, and everything works like a charm.

However, I have bought another and newer PC which runs Windows 8.1 Pro, and also Cubase 10. It has three firewire ports that I have equipped with cards with TI chipsets. The firewire ports work fine with my TC Powercore and my SSL Duende Mini's - but for some reason I get a "broken" audio stream when I use my N12 as audio interface (the audio has pauses or breaks every half second approximately).

The PC says that the N12 is working as it should. It is connected and recognized. But for some reason the audio has this constant "on/off" thing going on that makes it unusable.

Both these PC's have four cores. The old PC runs with 16 Gb of RAM. The newer PC runs with 32 Gb of RAM.

All firewire ports work with the TC Powercore and the SSL Duende Mini and I have done all the usual tweaks and used the utility tool from the Yamaha driver package "Tools for N12" to optimize the system as suggested by Yamaha.

The systems also runs completely fine with my Steinberg CI2 usb audio interface.

Would any of you have any idea what could cause the problem? It seems strange that I should have these problems with the same OS and general setup as my old setup. What could be different and cause this problem - what have I overlooked??

Thanks in advance for any suggestions. I would hate to loose my N12.

Cheers.
Just a quick reply because I’m probably wrong, but try increasing the buffer size or I think more likely try turning off wifi if you have it on. I seem to recall the n12 intermittently hating wifi. I don’t use my n12 anymore, but I sure had fun with it!
Old 27th July 2022 | Show parent
  #4623
Registered User
 
🎧 15 years
Quote:
Originally Posted by cabooter ➡️
As I said I still work with the N12.
Using Windows 10 20H2 and Cubase 11.
But I also have my old Cubase 5-32bit installed on the same PC and that alsol works as it should.
I sometimes use it to load an old project which was made with C5.
I never have used 5.1 surround.
Hi Cabooter, I know it's been a while since you posted this, but is there a chance you could provide the exact legacy FW driver you were running on Win10 20H2?

I've only succeeded on running the N12 smoothly under Win10 1809, any further updates introduce sporadic droputs (I tried "some" legacy FW drivers with no luck, but maybe yours differ from mine?).

Firewire chipset is Texas Instruments (PCIe), no problems under MacOs Mojave.

Thanks in advance!
Old 4 weeks ago
  #4624
Lives for gear
 
3 Reviews written
🎧 15 years
I really liked my n12 back in the day and personally believe that Yamaha would still be selling tons of these if they would have continued making them and keeping the drivers up to date with OS updates and moving to USB. Firewire was a Fad and a Bust IMO.
A 12-channel "side car" ie an exact copy of the mixer side of the n12 would have been cool, too!
However, it is what it is.
Old 3 weeks ago
  #4625
Gear Addict
 
mxeryus's Avatar
 
🎧 15 years
Daisy chaining two N12's should be possible with FW. Still quite happy with my N12, will only trade it for a RND5088....
📝 Reply

Similar Threads

Thread / Thread Starter Replies / Views Last Post
replies: 73 views: 12700
Avatar for sprack
sprack 9th February 2010
replies: 2643 views: 524439
Avatar for johannburkard
johannburkard 2 weeks ago
replies: 2602 views: 367550
Avatar for nativeaudio
nativeaudio 20th May 2016
replies: 443 views: 60028
Avatar for Neil Martin
Neil Martin 14th February 2021
Post Reply

Welcome to the Gearspace Pro Audio Community!

Registration benefits include:
  • The ability to reply to and create new discussions
  • Access to members-only giveaways & competitions
  • Interact with VIP industry experts in our guest Q&As
  • Access to members-only sub forum discussions
  • Access to members-only Chat Room
  • Get INSTANT ACCESS to the world's best private pro audio Classifieds for only USD $20/year
  • Promote your eBay auctions and Reverb.com listings for free
  • Remove this message!
You need an account to post a reply. Create a username and password below and an account will be created and your post entered.


 
 
Slide to join now Processing…

Forum Jump
Forum Jump