Quantcast
Wavelab 10, the major update nobody is talking about. - Page 8 - Gearspace.com
The No.1 Website for Pro Audio
Wavelab 10, the major update nobody is talking about.
Old 5th October 2020
  #211
Lives for gear
 
ponzi's Avatar
 
🎧 15 years
I got wavelab elements 10 and wish I had spent the money on something else. Its pretty limited compared to pro.
Old 6th October 2020 | Show parent
  #212
Gear Addict
 
snoskit's Avatar
 
Quote:
Originally Posted by ponzi ➡️
I got wavelab elements 10 and wish I had spent the money on something else. Its pretty limited compared to pro.
You've still got a day to take advantage of the 1/2 price offer.

As other have mentioned, imho a Wavelab 'Artist' edition would be welcome.

Was please to find elements can load up montages from pro. At least means you can work round the montage track limit issue.
Attached Files
Old 24th November 2020 | Show parent
  #213
Gear Addict
 
krevvy's Avatar
 
🎧 5 years
10.0.50 update released today

Quote:
WaveLab 10.0.50
November 2020
This version contains the following improvements and issue
resolutions.
Improvements
- Variable DPI scaling settings are now supported in WaveLab.
- A new metadata variable for "Duration" has been added.
- A new tooltip in CD Tool Window > Group column to display
the Track Group Duration has been added.
- Scalable vector graphics in CD report are now supported.
Quote:
Issues resolved
ID # Issue
PAR-4508 Using the "Open Selected Version in New Tab” option in the History window
for audio montages no longer renders the application unreliable.
PAR-4504 Playhead now runs synchronized to audio playback as expected.
PAR-4491 Inserting CD markers no longer renders the application unreliable.
PAR-4485 Analysis meters now show the resulting signal from the end of the process
chain when using real-time rendering.
PAR-4483 Playback now always jumps to the right timeline position when switching
between file tabs.
PAR-4482 The suffix label in “Multi Audio File Format” dialog now allows a space
character.
PAR-4477
The “Catch Loudness from Audio Selection” option of the Loudness
Normalizer now works as expected on a single channel selection in the
Audio Editor.
PAR-4476 Handling of BWF Origination Date / Time in the Metadata dialog has been
improved.
PAR-4475 The “Insert Clip” and “Split Clip” options now work as expected.
PAR-4473 The handling of RIFF metadata text encoding has been improved.
PAR-4471 Editing milliseconds time value in Compact mode in the Clock tab of the
“Time Format” dialog now works as expected.
PAR-4469 Importing clips via the “Stagger Files on Two Alternating Tracks (Linear)”
option in the “Insert Audio Files” dialog now works as expected.
PAR-4468 WavPack encoding now works as expected with sample rates other than
44.1 kHz.
PAR-4367 Saved projects now always appear in the "Recent Project" list in the Startup
dialog.
PAR-4361 Saved and restored Noise Print in a RestoreRig Denoiser preset no longer
causes loss of audio playback.
PAR-4346 Plug-ins are now always activated when inserted on a montage track with
monitoring enabled.
PAR-4324 WaveLab is now able to reset the bypass state of a preset saved in Cubase.
Old 24th November 2020 | Show parent
  #214
Deleted 903526e
Guest
Quote:
Originally Posted by krevvy ➡️
10.0.50 update released today
Thank you!

The annoying plugin window bug seems to be soved, finally.
Old 24th November 2020 | Show parent
  #215
Gear Guru
 
Thomas W. Bethe's Avatar
 
Verified Member
1 Review written
🎧 15 years
WL 10.0.50 has a bug in the Windows version. If you move the mouse while the file is playing it stops. Tried different mice and tried WL 10.0.40 and no such problem. FWIW
Old 24th November 2020
  #216
Lives for gear
 
scraggs's Avatar
 
4 Reviews written
🎧 15 years
Oh that's just a minor bug, no one ever moves the mouse while a file is playing

Hopefully by the time I finally get around to moving to 10 PG will have the bugs worked out...
Old 24th November 2020 | Show parent
  #217
Gear Addict
 
krevvy's Avatar
 
🎧 5 years
Quote:
Originally Posted by Thomas W. Bethe ➡️
WL 10.0.50 has a bug in the Windows version. If you move the mouse while the file is playing it stops. Tried different mice and tried WL 10.0.40 and no such problem. FWIW
odd! no issues here tried in normal playmode & in the montage (also on windows)
Old 24th November 2020 | Show parent
  #218
Lives for gear
 
mljung's Avatar
 
1 Review written
🎧 15 years
Quote:
Originally Posted by Thomas W. Bethe ➡️
WL 10.0.50 has a bug in the Windows version. If you move the mouse while the file is playing it stops. Tried different mice and tried WL 10.0.40 and no such problem. FWIW
Damn, again - a deep wish that this otherwise fine piece of software, will get much better quality check in the future. Wavelab deserves high priority - as it is, I frankly don't dare updating. What a waste of time and effort on all sides. I still hope for the best.

::
Mads
Old 24th November 2020 | Show parent
  #219
Gear Guru
 
Thomas W. Bethe's Avatar
 
Verified Member
1 Review written
🎧 15 years
Quote:
Originally Posted by krevvy ➡️
odd! no issues here tried in normal playmode & in the montage (also on windows)
If I use 125% in scale and layout the problem is there. If I use 100% no problem. Maybe something in the update having to do with type size. Easy fix is to use 100% BUT I would like to use 125% so I can read the screen easier. FWIW

This is what PG said on the WL forum

Generally, I recommend 100% or 150% (for 10.0.50) or 200%
125% is a bit weird and could lead to more rounding errors for graphics.
This being said, in no case, this could explain why simply moving the mouse, without clicking, could stop playback (now I understand your first message).

Last edited by Thomas W. Bethe; 25th November 2020 at 12:20 PM.. Reason: Added a response from PG/WL
Old 24th November 2020 | Show parent
  #220
GBP
Lives for gear
 
🎧 5 years
Cc121 not working

Has anyone got their cc121 working in wave lab 10?
It used to work fine in version 9.5. Just doesn’t seem to light up or do anything. Have tried the remote control settings...works fine in Cubendo.
Still on Mojave no change there.....Just 9.5 to 10.
Old 25th November 2020 | Show parent
  #221
Gear Guru
 
Thomas W. Bethe's Avatar
 
Verified Member
1 Review written
🎧 15 years
I tried it on 150% and 200%. It makes WL too big for my monitor and ALSO it does the same thing. If it is at 100% (Recommended by my computer) then all is good. If it is at 125%, 150% or 200% then if I move my mouse then the playback stops. Repeated this at least 6 times changing resolution and even changing out my mouse. Not sure what is happening but the new update 10.0.50 is the only one that this happens on. Suggestions??? WL 10.0.40 and 9.5.50 work with no problems.

I therefore cannot use any other magnification so BUMMER!
Old 25th November 2020 | Show parent
  #222
Deleted 903526e
Guest
Quote:
Originally Posted by Thomas W. Bethe ➡️
I tried it on 150% and 200%. It makes WL too big for my monitor and ALSO it does the same thing. If it is at 100% (Recommended by my computer) then all is good. If it is at 125%, 150% or 200% then if I move my mouse then the playback stops. Repeated this at least 6 times changing resolution and even changing out my mouse. Not sure what is happening but the new update 10.0.50 is the only one that this happens on. Suggestions??? WL 10.0.40 and 9.5.50 work with no problems.

I therefore cannot use any other magnification so BUMMER!
New glasses, maybe ;-).

I´ve got different ones for laptop and studio...
Old 25th November 2020 | Show parent
  #223
Gear Guru
 
Thomas W. Bethe's Avatar
 
Verified Member
1 Review written
🎧 15 years
Quote:
Originally Posted by Thomas W. Bethe ➡️
I tried it on 150% and 200%. It makes WL too big for my monitor and ALSO it does the same thing. If it is at 100% (Recommended by my computer) then all is good. If it is at 125%, 150% or 200% then if I move my mouse then the playback stops. Repeated this at least 6 times changing resolution and even changing out my mouse. Not sure what is happening but the new update 10.0.50 is the only one that this happens on. Suggestions??? WL 10.0.40 and 9.5.50 work with no problems.

I therefore cannot use any other magnification so BUMMER!
I think I have found the problem. With the taskbar set on auto hide, any sudden vertical mouse movement anywhere in the open Wavelab window makes the taskbar pop up, making the Wavelab window inactive. In other programs, the taskbar works normally - move mouse to bottom of screen, taskbar pops up. I can successfully repeat this problem over and over again. This was never a problem on WL 10.0.40 or WL 9.5.50. I guess this is "mystery solved". I now have the taskbar set to always visible and no problems.

What could cause the taskbar to pop up inappropriately?
Old 25th November 2020 | Show parent
  #224
Lives for gear
 
mljung's Avatar
 
1 Review written
🎧 15 years
Great that you found the how to reproduce the bug, now we just need a fix from PG and Steinberg...

::
Mads
Old 26th November 2020 | Show parent
  #225
Lives for gear
 
scraggs's Avatar
 
4 Reviews written
🎧 15 years
Quote:
Originally Posted by B.Collins ➡️
New glasses, maybe ;-).

I´ve got different ones for laptop and studio...
Me too. At my last attended session back in Feb, the client referred to my studio pair as "your listening glasses".
Old 26th November 2020 | Show parent
  #226
Lives for gear
 
SmoothTone's Avatar
 
Verified Member
🎧 5 years
Quote:
Originally Posted by scraggs ➡️
Me too. At my last attended session back in Feb, the client referred to my studio pair as "your listening glasses".
I think I gotta get me a pair of those.
Old 26th November 2020 | Show parent
  #227
Lives for gear
 
mljung's Avatar
 
1 Review written
🎧 15 years
Quote:
Originally Posted by SmoothTone ➡️
I think I gotta get me a pair of those.
Listening glasses sounds like a fine piece of studio equipment - as long as Wavelab doesn't stop when you put them on....

::
Mads
Old 26th November 2020 | Show parent
  #228
Gear Guru
 
Thomas W. Bethe's Avatar
 
Verified Member
1 Review written
🎧 15 years
Here is what PG had to say on the WL Forum,


I can reproduce the case with WaveLab 9.5 too. Hence this is not new.
But I guess, when you change the Windows scaling, the mouse driver certainly reflects this in a way or another, and some mouse movement you were used too, has not the same effect and could now trigger this "Show Taskbar" effect.
Philippe


FWIW
Old 26th November 2020 | Show parent
  #229
Lives for gear
 
mljung's Avatar
 
1 Review written
🎧 15 years
Quote:
Originally Posted by Thomas W. Bethe ➡️
Here is what PG had to say on the WL Forum,


I can reproduce the case with WaveLab 9.5 too. Hence this is not new.
But I guess, when you change the Windows scaling, the mouse driver certainly reflects this in a way or another, and some mouse movement you were used too, has not the same effect and could now trigger this "Show Taskbar" effect.
Philippe


FWIW
Good to know - maybe it's time to try the new patch.

::
Mads
Old 3rd February 2021 | Show parent
  #230
Gear Addict
 
krevvy's Avatar
 
🎧 5 years
10.0.60 released

Code:
Issues resolved
ID # Issue
PAR-4385 GnuDb CD database support has been added to retrive Audio CD
information when using CD import.
PAR-4594 An option has been added to restrict scaling values to integer ratios
(Windows only)
PAR-4583 Bitmap rendering on High DPI screen setups has been improved.
PAR-4631 Fixed an issue where RestoreRig DeNoiser settings were discarted
when rendering to a new file.
PAR-4621 Help link now opens the correct URL when using WaveLab
with Japanese language settings.
PAR-4587 The sample rate setting for the Live Input bus is now persistent when closing
and reopening WaveLab.
PAR-4581 Fixed a waveform zoom issue when using a non integer scaling (e.g. 150%) in
High DPI mode.
PAR-4580 "Insert Clip Files" by right-clicking on an audio montage track now works as
expected.
PAR-4575 Fixed an issue where speaker configurations did not work under specific
cirumstances.
PAR-4522 Import of dual mono files now works as expected.
PAR-4385 Editing milliseconds time value in Compact mode in the Clock tab of the
“Time Format” dialog now works as expected.
Old 24th March 2021 | Show parent
  #231
Gear Addict
 
krevvy's Avatar
 
🎧 5 years
10.0.70 released
Code:
WaveLab 10.0.70
March 2021
This version contains the following improvements and issue 
resolutions.
Issues resolved
ID # Issue
PAR-4746 The Cue Point menu in the Edit tab of the montage window is now always 
enabled (WaveLab Elements/LE only).
PAR-4744 Gain/Pan settings for reference tracks now work as expected.
PAR-4743 Undoing metadata edits in the audio montage now works as expected.
PAR-4742 Using the Loudness Meta Normalizer in the audio montage no longer 
renders the application unreliable.
PAR-4735 Inserting a generic marker using a key command during playback now works 
as expected.
PAR-4734 Using the Spectrogram display on certain High DPI scaling settings no longer 
renders the application unreliable (Windows only).
PAR-4733 Closing WaveLab when using certain third-party plug-ins no longer renders 
the application unreliable.
PAR-4706 CD frames can now be changed in the track list in the CD window.
Old 25th March 2021 | Show parent
  #232
Gear Guru
 
Thomas W. Bethe's Avatar
 
Verified Member
1 Review written
🎧 15 years
Quote:
Originally Posted by krevvy ➡️
10.0.70 released
Code:
WaveLab 10.0.70
March 2021
This version contains the following improvements and issue 
resolutions.
Issues resolved
ID # Issue
PAR-4746 The Cue Point menu in the Edit tab of the montage window is now always 
enabled (WaveLab Elements/LE only).
PAR-4744 Gain/Pan settings for reference tracks now work as expected.
PAR-4743 Undoing metadata edits in the audio montage now works as expected.
PAR-4742 Using the Loudness Meta Normalizer in the audio montage no longer 
renders the application unreliable.
PAR-4735 Inserting a generic marker using a key command during playback now works 
as expected.
PAR-4734 Using the Spectrogram display on certain High DPI scaling settings no longer 
renders the application unreliable (Windows only).
PAR-4733 Closing WaveLab when using certain third-party plug-ins no longer renders 
the application unreliable.
PAR-4706 CD frames can now be changed in the track list in the CD window.
When I installed the update for WL 10 I could not open WL 9.5.5 anymore. A simple reboot of my Windows 10 machine solved the problem. Something in the installer...
Old 3 weeks ago | Show parent
  #233
Gear Head
 
nick b's Avatar
 
How’s everyone getting along with v10 these days? Have the updates helped with the bugs?

I’ve been running 9.5 which I love, but the external gear send on clip level and the ability to easily move between the montage and RX are very appealing upgrades.
Old 3 weeks ago | Show parent
  #234
Lives for gear
 
mljung's Avatar
 
1 Review written
🎧 15 years
It works pretty ok. But it's annoying that WL 10 is using CPU recourses just having plugins on tracks, and that's even when the track isn't active or plugins are bypassed. At least I haven't found a way to get around this 😔

One strange bug that keeps coming up, is that the curser jumps when reorderimg plugins on track, at least sometime. Win 10 user here.

::
Mads
Old 3 weeks ago | Show parent
  #235
Gear Head
 
nick b's Avatar
 
Quote:
Originally Posted by mljung ➡️
It works pretty ok. But it's annoying that WL 10 is using CPU recourses just having plugins on tracks, and that's even when the track isn't active or plugins are bypassed. At least I haven't found a way to get around this 😔

One strange bug that keeps coming up, is that the curser jumps when reorderimg plugins on track, at least sometime. Win 10 user here.

::
Mads
Interesting, do you know if the cpu issue is new to WL10?

I’ve noticed something similar in 9.5- when I bypass a plug-in on the clip level the latency remains. And sometimes I’ll need to remove the bypassed plugin when recording if it’s more cpu intensive to avoid playback issues.
Old 3 weeks ago | Show parent
  #236
Lives for gear
 
mljung's Avatar
 
1 Review written
🎧 15 years
My experience is that something changed going from WL9 to WL10. Earlier I could use quite a bit more plugins on different tracks, if the track was muted it didn't take resources. I often use several tracks with different processing which I compare as part of my work process - this was never a problem in WL9, but often is in WL10 (using CPU hungry plugins).

::
Mads
📝 Reply

Similar Threads

Thread / Thread Starter Replies / Views Last Post
replies: 4616 views: 612390
Avatar for smoke
smoke 7th May 2021
replies: 98 views: 37660
Avatar for dfghdhr
dfghdhr 2 weeks ago
replies: 70 views: 13582
Avatar for nott
nott 24th October 2013
replies: 57 views: 4797
Avatar for Jerry Tubb
Jerry Tubb 22nd January 2021
Post Reply

Welcome to the Gearspace Pro Audio Community!

Registration benefits include:
  • The ability to reply to and create new discussions
  • Access to members-only giveaways & competitions
  • Interact with VIP industry experts in our guest Q&As
  • Access to members-only sub forum discussions
  • Access to members-only Chat Room
  • Get INSTANT ACCESS to the world's best private pro audio Classifieds for only USD $20/year
  • Promote your eBay auctions and Reverb.com listings for free
  • Remove this message!
You need an account to post a reply. Create a username and password below and an account will be created and your post entered.


 
 
Slide to join now Processing…

Forum Jump
Forum Jump